Reklam

Reklamlar

12 Haziran 2010 Cumartesi

CodeIgniter dosya yapısı

Hatırlarsanız bir önceki yazımda, MVC yapısı, CodeIgniter framework"ü ve kurulumu hakkında bilgiler vermiştim. Bu bölümde ise CodeIgniter dosya yapısı hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Daha öncede söylediğim üzere, CodeIgniter ile gelen arşiv dosyasını bilgisayarımıza açtığımızda, system ve user_guide klasörleri ile index.php ve license.txt dosyalarının geldiğini görmüştük. Şimdi bu klasör ve dosyaların ne olduğunu biraz açmak istiyorum.

System klasörü içinde farklı görevleri olan bir çok klasör bulunmaktadır. Bu klasörlerin içinde ki dosyalar da CI"nin iskeletini oluşturmaktadır. CI"nin sahip olduğu klasörleri şu şekilde sıralayabiliriz. application configcontrollerserrorshookslibrariesmodelsviews cachecodeigniterdatabase drivers mssqlmysqlmysqlioci8odbcpostgresqlite fontshelperslanguage english librarieslogspluginsscaffolding imagesviews Application klasörü
Application klasörü bizim için büyük önem arz etmektedir. Çünkü yaptığımız geliştirmeleri burada saklamaktayız. Genel olarak işleyiş bu klasör içinde gerçekleşmektedir. Model-View-Controller dosyalarımız bu klasör içinde yer alan yardımcı klasörler içinde saklanacaktır. Ayrıca geliştirdiğimiz kütüphaneleri de yine burada bulunan libraries klasörü içine atarak projemize yine burada dahil edebileceğiz.

Cache klasörü

Adından da anlaşıldığı gibi, sistem üzerinde önbelleğe alınan veriler burada tekrardan kullanılmak üzere saklanmaktadır. Codeigniter klasörü CI"nin php 4+ ve php 5+ sürümlerinde çalışması için gerekli olan dosyalar burada bulunmaktadır.

Database klasörü

Veritabanı işlemleri için gerekli olan kütüphaneler burada bulunmaktadır. Halihazırda destek verdiği veritabanları başlıca : mssql, mysql, postgresql ve sqlite

Fonts klasörü
Aslına bakarsanız bu klasörün ne olduğu hakkında bir bilgim yok. Ancak tahmin ediyorum ki, captcha veya buna benzer bir sistemde kullanılmak üzere oluşturulmuş bir klasör. İçinde daha sonradan kullanmak üzere yazı tiplerinizi saklayabilirsiniz.

Helpers klasörü
Kullanılmak üzere hazırlanmış yardım fonksiyonlarının bulunduğu klasördür.

Language klasörü

Dil dosyalarının saklandığı klasördür.

Libraries klasörü
Kullanılmak üzere hazırlanmış sistem kütüphanelerinin bulunduğu klasördür.

Logs klasörü

Sistem kayıtlarını tutan klasördür.

Plugins klasörü
Eklentilerin bulunduğu klasördür.

Scaffolding klasörü

İlk önce bu terimin ne olduğuna dair fikir edinmemizin yararı olacağını düşünüyorum. Scaffolding, Ruby On Rails dünyasında adını sıkça duyduğumuz, veritabanı üzerinde ki bilgileri kod yazmaya gerek duymadan işleyebileceğimiz, sisteme verilen ad. Scaffolding klasörüde bu sistemi içinde barındıran depodur.

Kabaca CI"nin klasör yapısı bu şekilde özetlenebilir. Daha detaylı bilgi için CI ile birlikte gelen kullanım rehberine bakabilirsiniz.

Bu kadar kaba bilgiden sonra esas işlerimizi yürüteceğimiz Application klasörünün yapısına deyinmek istiyorum.

Hatırlarsanız Application klasörü bizim için büyük önem arz etmekteydi. Çünkü büyük çoğunlukla bu klasör ile haşır neşir olacağız.

Application klasörü içinde bulunan Config klasöründe çeşitli ayarlamalar yapabileceğimiz dosyalar bulunmaktadır. Burada bulunan dosyalar ile veritabanı ayarları ve CI ile ilgili çeşitli sistem ayarları yapabilirsiniz.
Controller klasöründe ise istekte bulunduğumuz işlemleri ve model yapısı ile sağladığımız verileri işleyeceğimiz dosyalar saklanacaktır. (İş katmanı)
Errors klasöründe hata dosyaları bulunmaktadır. İsterseniz siz de kendinize göre hata sayfaları hazırlayıp bunları CI"nin işlemesini sağlayabilirsiniz.
Hooks klasörü hakkında henüz bilgi sahibi olmadığım için hakkında birşey söyleyemiyorum. Öğrenir öğrenmez sizlerle paylaşacağım. (:

Libraries
klasöründe, daha önce de bahsettiğim gibi kendi yazdığımız kütüphaneleri daha sonra kullanmak üzere burada saklayacağız.

Model
klasöründe uygulamamız için yazdığımız veritabanı işlemlerinin bulunduğu dosyalar saklanacaktır. (Veri katmanı)

View
klasöründe ise arayüz dosyalarımız saklanacaktır. (Sunum katmanı)
Evet CI"nin Application klasöründe bulunan, klasör ve dosya yapısına da kabaca değinmiş olduk. Umuyorum ki bu yazım ile CI hakkında biraz daha bilgi sahip oldunuz.

Bir sonra ki yazımda CI dosyaların yapılandırılması hakkında bilgiler vermek istiyorum. Sonra ki yazımda görüşmek üzere...
Dipnot
Bu yazı 12 Haziran 2010 Cumartesi günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : ,,,,,. Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz. Unutmadan, Bu yazı sizler tarafından tam tamına defa okunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz


Php Dersleri

ebook library