Reklam

Reklamlar

12 Haziran 2010 Cumartesi

CodeIgniter 2.0 Yayına Hazır

CodeIgniter uzun süren sessiliğini yeni çıkaratacağı 2.0 versiyonu ile bozuyor. Ellislab, CodeIgniter 2.0 ile beklenilen büyük adımı atarak kodlarda köklü değişikliğe gidiyor. Bu yazıda ana hatlarıyla değineceğim değişiklikler, 2.0 versiyonu yayımlandığında uygulamaya geçecektir. Değişiklik kayıtlarında anlatılanları buraya yazmak yerine, köklü değişikliklerden ana hatları ile bahsetmek isterim.

PHP4 Desteği Kalkıyor

Diğer PHP çatılarından ayıran en önemli özelliği olan PHP4 desteği, versiyon 2.0 ile birlikte kalkıyor. CodeIgniter 2.0 sadece PHP5+ desteği verecek. Böylece CodeIgniter çekirdeği PHP5`in avantajlarından yararlanarak yenilendi. Abstract sınıfları, _construct ve _deconstruct özellikleri gibi yeni özellikler ile güçlendirildi. Diğer değişiklikler bir yana, CodeIgniter 2.0 için en önemli değişiklik PHP4 desteğinin sona ermesiyle PHP5è geçmesi olacaktır.

Application Paketleri Geliyor

Bazı kullanıcılar, internet kullanıcıları için ayrı, site yönetim paneli için ayrı application dizinleri oluşturup çalışırlar. Bu farklı dizinler altında bazı dosylar (helpers, libraries vs.) aynıdır. Ancak bu yöntem değişikliklerin farklı farklı dosyalarda birden fazla yapılmasına sebep olmaktadır. Bunu önlemek için CodeIgniter 2.0 ile artık application dizini altına kendi ismini verdiğimiz bir dizin açarak, bu dizin altına kaydettiğimiz ortak dosyalarımızı (helpers, libraries vs) controller içinden doğrudan çağırabileceğiz.
Örneğin application/app dizini altına controller, model, view dizinlerini açıp kodladığımızı düşünelim. Aynı şekilde uygulamanın yönetim panelini de application/backend dizini altına controller, model, view dizinlerini açıp kodladığımızı düşünelim. Her iki uygulamada kullanacağımız helpers ve libraries dosyalarını da application/_common dizini altına yazalım. Helper dosyalarını çağırırken yazağımız kod şöyle olacaktır:
  1. $this->load->add_package_path(BASEPATH.'application/_common/');  
  2. $this->load->helper('benim_helper');  

Driver Dosyaları Yazacağız

Driver yeni bir kütüphane ismi. Driver olarak yazacağımız kütüphanler sınıfları ve metodlarını kullanmada işimize yarayacaklar. Böylece ana ve alt sınıflar ile onların metodlarına kolayca erişeceğiz. Kodlar daha temiz ve anlaşılır olacak.
  1. //Driver dosyamızın adı ana_sinif olsun  
  2. $this->load->driver('ana_sinif');  
  3.    
  4. // Bu sınıfa bağlı bir method çağırırsak:  
  5. $this->ana_sinif->ilk_method();  
  6.    
  7. // Alt sınıflara ait methodları çağırma:  
  8. $this->ana_sinif->alt_sinif->birinci_method();  
  9. $this->ana_sinif->alt_sinif->ikinci_method();  

Plugin Dosyaları Kaldırılıyor

Eski usul programlamaya kapı açan plugin dosyları tarih oluyor. Böylelikle programcıların OOP kullanımı, temiz ve anlaşılır kod yazımı daha çok teşvik ediliyor. Artık ister istemez eski alışkanlıklarımızla bugüne kadar getirdiğimiz kütüphanelerimizi değiştirmek zorunda kalacağız.

Versiyon Kontrol Sunucusu Değişti

Ellislab, versiyon kontrol sunucusu olarak subversion yerine mercurial kullanmayı seçmiş. Burada anlatılan kodları incelemek isterseniz, yeni sunucu olan BitBucket sunucusunu kullanabilirsiniz.
Ana hatlarıyla CodeIgniter 2.0 da yapılan büyük değişikliklerden bahsettim. Bu yazıyı hazırlarken Elliot Haughin'in incelemesinden faydalandım.
Dipnot
Bu yazı 12 Haziran 2010 Cumartesi günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : ,,,,,. Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz. Unutmadan, Bu yazı sizler tarafından tam tamına defa okunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz


Php Dersleri

ebook library