Program yazmanın beni böylesine büyülemesini tam olarak nasıl açıklıyacağımı bilemiyorum ama bunu deneyeceğim . Bu onunla uğraşan biri işin dünyanın en ilginç işidir . Daha çok satrança benzeyen ancak kendi kurallarınızı koyabildiğiniz ve sonuçta ortaya çıkana anlam yükleyebildiğiniz herhangi bir şey olduğu bir oyundur .
Yine de dışarıdan bakanlara dünyanınm en sıkıcı şeyi gibi görünür .
Programlamanın içsel heyecanının bir bölümünü açıklamak kolaydır : Bu basit haliyle , bir bilgisayara bir şeyi yapmasını söylediğinizde bunu yapması gerçeğiyle ilgilidir . Hiç yanılmadan . Sonsuza dek . Sızlanmadan .
Ve bu da kendi içinde ilginçtir .
Ama başlangıçta büyüleyici olan körü körüne itaatin , hoşa gidecek bir yoldaş oluşturmadığı açıktır . Aslında işin bu yönü çabucak sıkıcı bir hal alır . Programlamayı öylesine çekici kılan şey , bilgisayara istediğinizi yapmanızı sağlarken onun bunu nasıl yapacağını düşünmek zorunda olmanızdır .
Benim kişisel inancım bilgisayar biliminin fizik ile çok fazla ortak yönü olduğu yönündedir . İkiside dünyanın daha temel düzeyde nasıl çalıştığıyla ilgilidir . Elbetteki fark , fizikte dünyanın nasıl düzenlendiğini anlamanız beklenirken , bilgisayar biliminde dünyayı sizin yaratmanızdır . Bilgisayarın sınırları dahilinde yaratıcı sizsinizdir . Olan biten her şeyin üst düzey denetimi sizin elinizdedir . Yeterince iyiyseniz Tanrı olabilirsiniz . Ufak ölçekte yani .
Ve sanırım bunu söylerek kaba tahminle dünya nüfusunun yarısını kızdırdım .
Ama doğrusu bu . Kendi dünyanızı yaratabilirsiniz ve yapabileceklerinizi sınırlayabilecek tek şey makinenizin ve gitgide artan oranda sizin yeteneklerinizdir .
Bir ağaç ev düşünün . İşlevsel , tabanından açılan bir kapısı olan , sağlam bir ağaç - ev yapabilirsiniz . Ama sadece sağlam yapılmış bir ağaç - evle , daha güzel olan , ağacın yaratıcılığından kaynaklanan avantajı kullanan arasında ki farkı herkes bilir . Bu , sanatı mühendislikle birleştirme meselesidir . Programcılığın böylesine büyüleyici ve ödüllendirici olmasının nedenlerinden biri işte budur . İşlevsellik çoğu kez , ilginç olmanın , güzel olmanın ya da hayret verici olmanın ardından gelen ikinci özelliktir .
Yaratıcılıkta bir terimdir bu .
Başlangıçta beni programlamaya çeken şey bilgisayarın nasıl çalıştığıydı . Keyiflerin en büyüklerinden birisi bilgisayarın matematik gibi olduğunu öğrenmekti : Kendi dünyanızı onun kendi kurallarıyla oluşturmanız gerekiyordu . Fizikte varolan kurallarla sınırlısınız . Ama matematikte tıpkı programcılıkta olduğu gibi , kendi içinde tutarlılığa sahip olan her şey geçerlidir . Matematiğin başka bir harici mantıkla sınırlanması gerekmez ; ama kendi içinde mantıklı olmalı ve kendi mantığına uymalıdır . Her matematikçinin bildiği gibi , üç artı üçün sonuçta iki ettiği bir dizi matematiksel ifade yazılabilir . Gerçekte istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz ; ama işi karmaşıklaştırdıkça yarattığımız dünya ile tutarsız kalacak bir şey yaratmamak konusunda dikkatli olmalısınız . O dünyanın güzel olabilmesi için kusur içermemesi gerekir . İşte programlama bu şekilde çalışır .
İnsanların bilgisayarlara bu kadar düşkün olmasının nedenlerinden birisi , yarattığımız kendi yeni dünyamızı deneyimleme olanağına sahip olmanız ve yeni olanağımızı görmenizdir . Matematikte , olabileceklere dair düşünce jimnastiği yapabilirsiniz . Örneğin çoğu insan geometriyi düşünüğünde aklına öklid geometrisi gelir . Ama bilgisayar insanlara başka geometrileride görme olasılığı getirdi ; bunların çoğu Öklid'le bile ilgili değil . Bilgisayarlarla bu önceden yapılmış dünyaları alır ve gerçekten neye benzediklerini görebilirsiniz . Mandelbrot dizisini , benoit mandelbrot'un denklemlerine dayanan fraktal görüntülerini anımsıyor musunuz ? Bunlar bilgisayarlardan önce asla görünmemiş olan saf bir matematiksel dünyanın görsel sunumlarıdır . Mandelbrot varolmaya o dünyaya dair ihtiyari kuralları öylesine oluşturmuştur ve bunların gerçekle ilgiside yoktur . Ama bunlar büyüleyici dokular meydana getirmiştir . Bilgisayarla ve programlamayla yeni dünyalar inşa edebilirsiniz ve bazen ortaya çıkan desenler gerçekten güzeldir .
Çoğu zaman yaptığınız bu değildir . Belli başlı bir görevi yerine getirecek bir program yazarsınız sadece . Bu durumda yeni bir dünya yaratmıyor , bir sorunu bilgisayar içindeki dünyada çözüyorsunuzdur . Problem üstünde düşünülerek çözülür . Ve sadece belli bir tür insan öylece oturup bir ekrana bakabilir ve yalnızca düşünerek bir şeylerden sonuç çıkartılabilir . Sadece benim gibi toplumsal yaşamın geri kalanına fazla ilgi duymayan , kendisini iş edindiği şeye aşırı veren , bilgisayar delisi insanlar .
İşletim sistemi makinenin içinde olup bitecek diğer herşeyin temelidir . Ve bir işletim sistemi oluşturmak , en üst düzey uğraşlardan biridir . Bir işletim sistemi yaratırken bilgisayarı yaşama geçirecek tüm programların içinde olduğu yeni bir dünya yaratıyorsunuzdur ; temel olarak neyin kabul edilebilir veya edilemez , neyin yapılabilir ve yapılamaz olduğunu belirleyecek kuralları oluşturuyorsunuzdur . Her program bunu yapar ; ama işletim sistemi en temel olanıdır . Yarattığınız ülkenin anayasısını oluşturmak gibidir bu ve bilgisayarda çalışacak diğer tüm programlar sadece sıradan yasalardır .
Kimi zaman yasalar anlam ifade etmez . Ama anlamı kendisi , uğruna mücadele verdiğiniz şeydir . Çözüme bakabilmek ve doğru yolla doğru yanıta ulaştığınızı görmek istersiniz .
Okulunuzda her zaman doğru yanıtı bilen kişiyi anımsıyor musunuz ? Bu kişi o şeyi herkesten önce yapardı , çünkü bunun için çabalaması gerekmezdi . O kişi problemin nasıl çözülmesi gerektiğini öğrenmek zorunda değildi ; sadece problemi doğru yoldan düşünürdü . Ve yanıtı duyduğunuzda bu size kuşkusuz gelirdi .
Aynı şey bilgisayarlar içinde geçerlidir . Bir şeyi kaba hüç yoluyla , aptalca , problemi artık problem olmayana dek parçalayarak çözebilirsiniz ; ya da doğru yaklaşımı bulur ve problemin ansızın yok olduğunu fark edersiniz . Meseleye bir başka yönden bakar ve şöyle bir sonucun belirdiğini görürsünüz : Bu sadece sen ona yanlış yönden baktığın için problemdi .
Olasılık buna en iyi örnek bilgisayarcılıktan değil , matematikten verebilir . Öyküye göre , büyük Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss öğrenciyken , bir gün canı sıkkın olan öğrencilerinden 1 ile 100 arasındaki tüm sayıları toplamalarını istedi . Çocukların tüm günü bununla uğraşarak geçireceğini ummaktaydı . Ancak gelişme çağındaki matematikçi beş dakika sonra yanıtla çıkıp geldi : 5.050 . Çözüm aslında tüm sayıların toplanmasından geçmiyordu , çünkü bu yıpratıcı ve aptalca bir iş olurdu . Gauss 1 ile 100 'ü topladığında 101 'i bulduğunu görmüştü . Sonra 2 ile 99 'u toplayınca da sonuç 101 idi . 3 ile 98 'in toplamıda öyle . 50 ile 51 'in de . Bir kaç saniye içinde anladi ki 50 çift 101 vardı . Öyleyse sonuç 5.050 idi .
Bu öykü sonradan yakıştırılmış olabilir ama verdiği mesaj açıktır . İyi matematikçi uzun ve sıkıcı bir problem çözmez , çünkü sorunun gerisinde ki gerçek dokunun ne olduğunu görür ve bu dokuyu , yanıtı çok daha iyi bir yoldan bulmak için kullanılır . Aynı şey bilgisayar bilimi içinde kesinlikle geçerlidir .
Elbetteki toplamı hesaplayacak bir program yazabilirsiniz . Günümüz bilgisayarlardında bu parmak şıplatmak kadar kolaydır . Ama iyi bir programcı yanıtın ne olduğunu sadece zekice davranarak bilebilir . Problemin üstüne yeni , sonunda doğru olduğu kanıtlanacak bir yoldan gidecek güzel bir program yazacaktır .
Yine de , bir şeyi daha iyi, daha güzel yoldan nasıl çözeceğinizi bilmediğiniz için üç gün boyunca başınızı duvarlara vurmanın nasıl bir çekici yanı olduğunu açıklamak güçtür . Ama o yolu bir kez bulursanız bu dünyanın en harika duygusudur .
Linus Torvalds (Yalnızca Eğlenmek için)
Linux'un yaratıcısı
Reklam
Reklamlar
13 Haziran 2010 Pazar
Programlamanın Güzelliği
Etiketler:
linus,
linus torvalds,
linux'un yaratıcısı,
linuxu kim yazdı,
programlama,
programlamanın güzelliği,
yalnızca eğlenmek için
Gönderen
Yusuf Ali Bozkır
Sayfa boyutunun seo'da önemi ! ( yada yazı uzunluğu )
Arkadaşlar googlenin indexleme yaparken bir sayfanın uzunluğuna baktığını biliyormuydunuz. Bende yeni öğrendim bir sayfanın boyutu ( yani boyutu derken bilmem kaç kb gibi ) o sayfanın indexlenmesi ve ön sıralarda çıkması için çok önemli bir etkendir. (yada miş)
Evet ben böyle dedim diye siteye hemen büyük boyutlu rar dosyalarını yüklemeye kalkmayın çünkü sayfanın boyutuna bakılırken bakılan kısım HTML kısmıdır. Sitenizin seosu için kesinlikle yazdığınız yazıların uzun olması şart. Bir kelime yazıp bırakmak kısacası söylemek gerekirse fazla bir kazanç sağlamaz size.
Size SEO WARRİOR kitabından aldığım bir ekle güle güle diyorum.
Türkçesine Çevirilmiş Hali!
Şekilde bahsidilen konu bunu doğrular şekilde.
Evet ben böyle dedim diye siteye hemen büyük boyutlu rar dosyalarını yüklemeye kalkmayın çünkü sayfanın boyutuna bakılırken bakılan kısım HTML kısmıdır. Sitenizin seosu için kesinlikle yazdığınız yazıların uzun olması şart. Bir kelime yazıp bırakmak kısacası söylemek gerekirse fazla bir kazanç sağlamaz size.
Size SEO WARRİOR kitabından aldığım bir ekle güle güle diyorum.
There is no right or wrong answer when it comes to the perfect page size, as it obviously
depends largely on what the page is about. However, your HTML should strive to be
within reasonable size limits and should not contain erroneous information. To get a
rough idea of the page size variable, we can use our script. Figure 4-8 shows the output
section related to the page size for the keyword o’reilly book.
Türkçesine Çevirilmiş Hali!
Hiçbir doğru ya da yanlış cevap o mükemmel sayfa boyutuna, o kadar belli ki gelirbüyük ölçüde ne sayfa hakkında bağlıdır. Ancak, HTML olmak için gayretmakul boyut sınırları içinde ve hatalı bilgi içermemelidir. Bir almak içinsayfa boyutu değişken fikir, bizim script kullanabilirsiniz. Şekil 4-8 göstermektedir çıktıbölümünde anahtar kelime O'Reilly kitap için sayfa boyutu ile ilgili.
Şekilde bahsidilen konu bunu doğrular şekilde.
Etiketler:
html,
indexleme,
sayfa boyutu,
search engine optimizasyon,
seo,
xhtml
Gönderen
Yusuf Ali Bozkır
Anahtar Kelimelere Giden Bağlantılar Yaparak SEO'nuzu Güçlendirin
Arkadaşlar yine yazdığım bu yazının size çok yarıyacağını sanıyorum.
Başlıkta belirttiğim gibi sitenizin anahtar kelimelerine giden bağlantılar oluştururak sitenizin seosuna katkıda bulanabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi linklerde 3 tane ana bölüm var diyebiliriz.
a href="http://www.phpogrenelimmi.blogspot.com" title="Php Öğren" > Php
Buradaki üç kısım üzerinden yapabileceklerimizi sıralayalım!
Başlıkta belirttiğim gibi sitenizin anahtar kelimelerine giden bağlantılar oluştururak sitenizin seosuna katkıda bulanabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi linklerde 3 tane ana bölüm var diyebiliriz.
a href="http://www.phpogrenelimmi.blogspot.com" title="Php Öğren" > Php
Buradaki üç kısım üzerinden yapabileceklerimizi sıralayalım!
- En kolayca yapabileceğiniz şey bir bloglama sistemi kullanıyorsanız keywordlarınızda yer alan bir kelime ekleyerek bunu gerçekleştirebilirsiniz.
- 3 bölümden oluşuyor demiştik ve bu bölümlerin sitede gözükeceği yer olan (benim Php yazdığım yere ) keywordlarda geçen bir isim ekleyerek ve belirli bir sayfaya yönlendirerek bunu başarabilirsiniz.
- Bunu aynı şekilde linkin belli başlı bölgerinde kullanarak yapabilirsiniz!
Etiketler:
anahtar kelime,
bağlantı,
basit php güvenliği,
href,
keyword,
php öğren,
search engine optimizasyon,
seo,
title
Gönderen
Yusuf Ali Bozkır
SEO hakkında güzel bir fikir !
Arkadaşlar SEO WARRİOR adlı kitapta çok güzel bir yere rastladım . (Linkten kitaba ulaşabilirsiniz !).
Aslında olay bize link değişimi hakkında çok çok güzel bir ipucu veriyor ve link değiştirmedeki karımızı çok fazla arttırıyor denilebilir . Yazı ingilizce olduğu için tam çevirisini yapamadığımdan size biraz değiştirerek yani sizin anlıyabileceğiniz gibi anlatacağım.
Aslında olay bize link değişimi hakkında çok çok güzel bir ipucu veriyor ve link değiştirmedeki karımızı çok fazla arttırıyor denilebilir . Yazı ingilizce olduğu için tam çevirisini yapamadığımdan size biraz değiştirerek yani sizin anlıyabileceğiniz gibi anlatacağım.
Etiketler:
çıkan bağlantılar,
fikir,
ipucu,
link değişimi,
seo
Gönderen
Yusuf Ali Bozkır
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)