SQL injection, başımızın belası
SQL injextion saldırılarını çok duyuyoruz. Çok da yeni bir şey değil aslında. Fakat çok büyük sitelerde, devlet siteleri, ticari siteler vs. Dikkatsiz programcılar veya dikkatsiz programlama sonucu bu saldırılara kurban gidiyor. Her gün bir yerlerin "hack"lendiğini görüyoruz. Muazzam işler yapmaya gerek yok bu saldırıları yapmak için.
Aynı şekilde bu açıkları vermemek için de muazzam önlemler almanıza gerek yok aslında. Bütün olay kullanıcın girdiği metinleri işlerken ve ekrana basarken kontrollü basmakta yatıyor bu injection, xss saldırılarının altyapıları. Sitenizde sql'inize veya htmlinize enjekte etmek istedikleri şeyleri aslında sizin tırnaklarla sınırladığınız alandan kaçarak başarıyorlar. Tabiki herşey tırnakta çözülmüyor fakat dananın kuyruğunu kopardıkları yer sizin sınırlandırdığınız noktadan kaçabilmekte Yani Hex kodları ile tırnak veya özel karakterler girilmeye çalışıyor, tırnaklar kullanılıyor veya ascii, htmlentity, htmlencode ile özel karakter girmeye çalışılıyor. XSS konusunda burada bahsetmeyeceğim.
SQL injection için eğer pear ve mdb2 kullanmıyorsanız, kullanıcıdan gelen string türü verileriniz için mysql'de mysql_real_escape fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Metinlerinizi bu fonksiyondan geçirip sqlinize sokun. Eğer MDB2 kullanıyorsanız Preapre ve Execute fonksiyon grubu ile uygulatmak istediğiniz sql cümlenizdeki değişkenleri işletmeden önce veri türüne göre güvenli hale getirebilirsiniz.
Aslında tek görevi güvenlik değil bu fonksiyonların. Asıl amaç veritabanına doğru türde veri göndermek. Aynı zamanda tek sql'i tekrar tekrar yazmadan birden fazla çalıştırmanızı da sağlıyor. Güzelliklerine az sonra değineceğim
MDB2'de bir sorguyu işletmek için