Reklam

Reklamlar

8 Haziran 2010 Salı

Explode Fonskiyonunun Kullanımı

Explode fonksiyonu ortaya güzel şeyler çıkartmak istediğimizde bize çok lazım olacak bir fonskiyondur. Explode‘nin Türkçe’si derseniz bir çok kullanımı vardır. Mesela ; patlat,böl,kır… gibi.
Kullanmamız gereken yerleri söylemek gerekirse bir kaçnını numaralı olarak sıralıyayım.(Örnek vererek .)
  1. Mesela bir dosya uzantısını bulmak istiyoruz. Dosya ismi topmails.zip olsun. Bu dosyayının uzantısı .zip‘tir. Peki bunu programımıza nasıl söyleyeceğiz.Explode fonskiyonu ile dosya ismini ‘.’-’nokta‘ olan yerlerden patlatıyor yani bölüyoruz. Daha sonra patlattığımız zaman bizim elimizde 1.sırada ‘topmails’ 2.sırada ‘zip’ kalacaktır. Biz bunu array yani dizi ‘ye atacağız. Daha sonra bu dizinin son elemanı bize dosya uzantısını verir! Bunu kod olarak dökelim!
$dosyaismi   =   ‘topmails.zip’;
$patlat      =   explode(“.”,$dosyaismi);
echo $patlat[count($patlat)-1];
?>
Sonuç bize ‘.zip’ olarak dönecektir. Burada metnimizi explode ile ‘nokta‘ ‘.’  kısmından patlattık. Daha sonra explode fonksiyonumuz bunu dizi yani array olarak kaydettiği için count fonksiyonu ile dizimizi saydırdık ve bir eksilterek son elemanı bulduk. Tabiiki bir dosyanın en son ‘.’ kısmından sonraki metin’de bizim uzantımız olduğu için , bu kod parçası bize uzantı bulmada yarıyacaktır.
Bunu bir upload scriptin’de çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz!
Daha ayrıntılı bilgi için tıklayın. Eğer bundan’da anlamadıysanız videolu anlatımı inceleyebilirsiniz!

Dipnot
Bu yazı 8 Haziran 2010 Salı günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : ,,,,,,,. Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz. Unutmadan, Bu yazı sizler tarafından tam tamına defa okunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz


Php Dersleri

ebook library